Blog

7 tips voor een fijne ochtendroutine met je kind

'Loes adviseert ouders' heeft een top 10 gemaakt van tips die je als ouder helpt bij het positief opvoeden van je kind(eren). Met deze tips kun je zelf en meteen aan de slag. Tip 1: Geef oprechte aandacht Als je kind je iets wil laten zien, stop dan even met wat je aan het doen bent. En geef aandacht aan je kind. Laat duidelijk zien en merken dat je luistert. Zo geef je gerichte aandacht aan je kind. Tip 2: Geef knuffel of aai Geef je kind regelmatig een knuffel of een aai over zijn/haar bol. De meeste kinderen vinden het fijn om aangeraakt en geknuffeld te worden. Dat versterkt jullie band en draagt bij aan positief opvoeden. Tip 3: Praat met je kind Praat met je kind over dingen die je kind interessant vindt. Vertel ook over wat je zelf die dag hebt meegemaakt. Tip 4: Wees positief Prijs je kind regelmatig, geef een compliment en wees positief. Zeg precies wat je goed vindt. Bijvoorbeeld: ‛fijn dat je meteen naar me luistert’. Je kind zal zich dan vaker zo gedragen. Tip 5: Voorkom verveling Zorg thuis voor activiteiten die je kind leuk vindt om te doen, zodat je kind zich niet gauw gaat vervelen. Denk aan: klei, kleurplaten, blokken, bordspelletjes, computeren, voetballen, buitenspeelgoed, enzovoort. Kies wat past bij de leeftijd. Tip 6: Zorg voor eerste keren Leer je kind nieuwe dingen door het eerst zelf voor te doen. Bijvoorbeeld op een aardige manier met elkaar omgaan (‘zeg maar 'alsjeblieft' of 'dankjewel'). Moedig je kind vervolgens aan het zelf te proberen. Wees positief en geef een compliment als het lukt. Tip 7: Stel basisregels Stel duidelijke basisregels op zodat je kind weet hoe hij/zij zich moet gedragen. Ga er voor zitten en overleg met je kind wat de huisregels kunnen zijn. Wanneer je kind ouder wordt, kan hij/zij steeds meer meepraten. Deze regels kun je zelfs opschrijven en bijvoorbeeld in de keuken ophangen. Op deze manier kun je er altijd naar verwijzen. Vertel ook wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt. Tip 8: Vertel hoe te gedragen Als je kind zich vervelend gedraagt, blijf dan rustig en zeg je kind duidelijk daarmee op te houden. Vertel daarna hoe hij/zij zich wél moet gedragen: ‘hou op met vechten; ga leuk met elkaar spelen’. Benader iets dus positief. Geef een compliment als je kind luistert. Vertel wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt. Als je kind niet luistert, dan moet je ingrijpen. Tip 9: Blijf realistisch Blijf realistisch. Je mag redelijk gedrag van een kind verwachten, maar verwacht niet dat je kind perfect is. Tip 10: Doe iets samen Zorg goed voor jezelf! Ook dat is onderdeel van positief opvoeden. Als jij je goed voelt, is het makkelijker om je kind te volgen. En tijd te maken om samen iets te doen.

Allente boekentips over opvoeden

Opvoeden, iets wat soms vanzelf gaat en soms ook even niet. Bij nieuwe en onverwachte situaties moet je vaak even schakelen. Of gewoonweg bepalen wat je van iets vindt, kan het wel of niet? Hoe doen andere ouders dit? We delen graag een drietal boekentips met je. Deze drie lezen echt lekker weg, hebben humor én bevatten bruikbare tips.    1) Choco & Mayonaise - Ineke van Lint Ineke Van Lint, zelf moeder van vier kinderen en kinderpsychologe, heeft al 25 jaren lang uitgebreid kunnen oefenen met opvoeden en zoeken naar en experimenteren met handige, creatieve manieren om zichzelf en haar vier kinderen door het opvoedingsavontuur te loodsen. Haar talrijke praktische voorbeelden, grappige anekdotes en de vele concrete situaties, zo uit het leven gegrepen, zullen een bron van inspiratie zijn op het parcours dat jij, als opvoeder, doorspartelt tijdens het opvoeden van die kinderen die jou gegeven zijn.   2) Omdenken in opvoeding - Berthold Gunster Kinderen moet je niet opvoeden. Dat is vastdenken. Je moet juist van een probleem een mogelijkheid maken: door te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn. Dit prikkelende boekje vol grappige en ontregelende illustraties laat zien hoe je de techniek van het omdenken kunt inzetten in de opvoeding. Een boek voor iedereen die privé of in het werk met kinderen te maken krijgt.   3) Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) - Philippa Perry Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap. Veel leesplezier! 

Allente voorlees top 5: Staan en opvallen

  Voorlezen is leuk én leerzaam. Voorlezen speelt een belangrijke rol in de (taal)ontwikkeling van je kind, bevordert de concentratie en prikkelt de fantasie. Daarom besteden we bij Allente  veel aandacht aan voorlezen. Lees je mee? ‘ Oei! Stapje voor stapje’ van Mack van Gageldonk Voor de allerkleinsten; De kleine diertjes in dit boek leren allerlei nieuwe dingen. En dat gaat met vallen en opstaan! Oei daar gaat er weer eentje, maar wat doe je als het niet lukt? Opstaan en opnieuw proberen! ‘Coco kan het! van Loes Riphagen Vogeltje Coco durft niet te vliegen, Haar moeder probeert haar over te halen. Vliegen lijkt Coco best fijn, maar toch durft ze niet. Totdat mama haar een zetje geeft.  Leeftijd 3 +. ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’ van Mark Pett. Isabella heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit haar hamster te voeren, ze draagt nooit verschillende sokken en ze vergeet nooit haar huiswerk te maken. Nadat ze bijna een fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken. Dit hartverwarmende verhaal zal ieder perfectionistisch kind laten zien dat het juist belangrijk is om fouten te maken als je iets wilt leren. Leeftijd 4 t/m 8 jaar.  ‘Laat maar los, Koala’ van Rachel Bright Gewoonte is lekker overzichtelijk en aangenaam. Verandering lijkt eng, maar wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt? `Durf los te laten!’ Gewoontedier De kleine Koala is een gewoontedier. Hij is erg gesteld op zijn plekje hoog in de boom en houdt dingen graag zoals ze zijn. Op een dag gebeurt het ergste wat Koala zich voor kan stellen: zijn boom valt om. Nu moet hij wel loslaten. Zo komt hij erachter dat een verandering niet het einde van de wereld betekent. Laat los, Koala! Laat los, Koala! Niet aan die tak blijven hangen. Laat los, laat je vallen. Wij zullen je vangen!  Leeftijd 3 t/5 jaar. 'Dappere draak’ van Ines Geudens Een herkenbaar prentenboek voor grote en kleine mensen om samen te lezen en direct mee aan de slag te gaan.  Over zelfvertrouwen, geloven in jezelf en in jouw talenten, doorzetten en beetje dapper durven zijn!  Leeftijd 4 t/m 10 jaar.  

De leukste en grappigste uitspraken van 'onze' Allente kids!

Kinderen kunnen je zo heerlijk verrassen met hun uitspraken. Hun logica is vaak bijzonder treffend en soms zelfs verhelderend. Onze medewerkers worden dagelijks getrakteerd op uitspraken van 'hun' praatjesmakers. De leukste hebben we voor je op een rijtje gezet! Pim vertelt de pedagogisch medewerkers over zijn moeder: ΅Voor mij is het mama, voor jullie tante Carla!" Buiten rijdt een vrouw op de fiets langs met en zwart-wit hondje in haar mandje. Zegt Sam van 4: "He, ze heeft een koe mee!" Lune van 3 vertelt dat ze zin heeft in de feestdagen. Wat vindt ze daar zo leuk aan? Zegt ze: "Baxinelichtjes en autonieuw"! Klaas vertelt dat zijn broer een rapport heeft gekregen. Als gevraagd wordt of het een mooi rapport was, zegt Klaas: "Ja, heel mooi. Het was blauw met rood." Esmée zegt: "Vroeger, toen ik nog niet was geboren, toen was ik een eitje in mama’s buik." Tatjana trekt haar conclusies: " Dan is jouw moeder een kip!". Er komt een nieuwe baby op de groep, die Yasmijn heet. Omdat er ook een Yasmine op de groep zit, zegt de pedagogisch medewerker nog eens: Dat is Yasmine en dit is YasMIJN. Waarop Chrissie zegt: "Oh, dus die is van jou!" Een pedagogisch medewerkers is zwanger en vertelt dit aan de kinderen op de groep. Zegt Sjoerd van 7: "Ben je zwanger geworden voor het thema ‘Alles wat groeit en bloeit’…?" Koert van 5 laat een harde wind tijdens het eten. He Bah! Zegt Koert: "Ik zei nog dat ie in mijn billen moest blijven, maar hij luisterde niet!" Ile van 7 weet heel veel over de bevalling van haar broertje te vertellen. "Eerst gingen mijn moeders zwemvliezen doorbreken. En toen kwam er allemaal vruchtvlees uit!" Tijdens het eten van een soepstengel zegt Vajen: "Mmmmm lekker maar ik “voel” de soep niet!" Jackson zegt ook tijdens dat eetmoment: "Kijk ik heb een grote soepstengel"! Waarop Vajen haar soepstengel in tweeën breekt en zegt: "Kijk ik heb 2 grote soepstengels!"

Positief opvoeden

Eén van de belangrijkste taken die ouders hebben, is om kinderen te leren omgaan met hun zowel positieve als negatieve gevoelens, zoals opwinding, je ergens op verheugen, frustratie en teleurstelling. Elk kind wordt ook regelmatig geconfronteerd met situaties die spanning of stress opleveren, bijvoorbeeld bij een examen of belangrijke wedstrijd. Sommige kinderen maken in hun leven ingrijpende gebeurtenissen mee die hen diep raken zoals een echtscheiding of het overlijden van een geliefd persoon. Eigen gevoelens goed kunnen hanteren, is belangrijk voor het welbevinden en succes in het verdere leven. Emotionele veerkracht beïnvloedt onze relaties met anderen, bepaalt hoe verdraagzaam en betrokken we zijn en hoe we verschillende situaties hanteren. Veerkracht kan het ontstaan van emotionele problemen voorkomen. Als kinderen emotionele veerkracht ontwikkelen, hebben ze daar veel profijt van. Ze hebben meer kans dat ze: Zorgzaam en sociaal vaardig zijn. Zich kunnen inleven in en gevoelig zijn voor de behoeften van anderen. Eigen emoties kunnen hanteren en ook negatieve gevoelens kunnen verwerken om zich daarna beter te voelen. Kunnen omgaan met stress, zoals examendruk of onprettige ervaringen, zoals een pijnlijke medische behandeling. Bij veerkrachtige kinderen is de kans kleiner dat ze gevoelens op een negatieve manier uiten of een uitlaatklep zoeken in ongewenst gedrag. Ze hebben minder de neiging om problemen te ontkennen of uit de weg te gaan. Ze rekenen er niet op dat anderen hun problemen wel zullen oplossen of met ze hebben. BOUWSTENEN Emotionele veerkracht of stabiliteit omvat zes belangrijke vaardigheden: 1. Gevoelens kunnen herkennen en accepteren Laat je kind merken dat het gewoon is om verschillende gevoelens te hebben en te tonen. Het is normaal en gezond om zowel ups als downs te ervaren. Het is onmogelijk en ook niet goed om kinderen voor elke tegenslag op opwinding te willen beschermen. Praat met je kind over verschillende gevoelens en hoe je die herkent. Met boeken, verhalen, toneelspel, tekenen en muziek kun je een kind helpen om uiteenlopende gevoelens te begrijpen. Toon en praat ook over je eigen emoties en gevoelens. Kinderen leren veel over gevoelens door haar het gezicht en de gebaren van hun ouders te kijken. 2. Eigen gevoelens op een goede manier kunnen uitdrukken Kinderen moeten leren hoe je gevoelens kunt uiten en welke woorden, uitdrukkingen en gedrag daarvoor geschikt zijn. Ouders kunnen helpen door hun kind te leren op welke momenten ze gevoelens kunnen uiten, tegen wie, hoevaak en hoeveel. Kinderen moeten ook leren wat ongeschikte manieren zijn om je gevoel te uiten. Hier volgen een aantal tips hoe ouders kinderen kunnen stimuleren om gevoelens op een goede manier te uiten. Help je kind, zodat hij zich vrij voelt om over zijn gevoelens te praten. Beloon goede manieren van gevoelens uiten met positieve aandacht. Grijp in bij verkeerde manieren van gevoelens uiten. Als je steeds op dezelfde manier bepaalde consequenties laat volgen op ongewenst gedraag, leert je kind wat het verschil is tussen goede en verkeerde gevoelsuitingen. 3. Een positieve kijk op het leven hebben Hoe kinderen zich voelen hangt samen met de hoe ze over zichzelf denken en praten en de ervaringen die ze opdoen in hun dagelijks leven. Stimuleer optimisme. Dat hangt samen met zelfvertrouwen en hoe het kind zich emotioneel voelt. Stimuleer nieuwsgierigheid, dat leidt ertoe dat kinderen leren. Stimuleer voldoening en tevredenheid. Dan leren ze om bepaalde dingen te aanvaarden, verdraagzaam zijn naar anderen en blij te zijn met wat hebben en wie ze zijn. 4. Vaardigheden leren om met problemen om te gaan Problemen zelf leren oplossen. Geef zelf het goede voorbeeld en laat je kind zien hoe je alledaagse problemen aanpakt en oplost. Leer je kind om een probleem op te delen in kleinere onderdelen, en die 1 voor 1 gemakkelijker kan oplossen. Stimuleer positief denken. Leren om jezelf te ontspannen. Laat zien dat je als ouder in tijden van stress niet moet vergeten om voor jezelf te nemen en te ontspannen. Stimuleer het zoeken van steun. Vertel je kind dat het belangrijk is om over je gevoelens te praten, bij de ouders of anders bij iemand anders. 5. Negatieve gevoelens kunnen hanteren Help je kind om zelfstandig negatieve gevoelens te leren verwerken, zonder dat volwassenen daar steeds bij moeten helpen. 6. Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen Wanneer kinderen overstuur zijn door een ingrijpende gebeurtenis, moeten ouders geruststellen en zorgen dat het gevoel van veiligheid weer wordt hersteld. Zorg dat je beschikbaar bent om je kind door een crisis heen te helpen.

6 tips van Allente om je kind te leren omgaan met teleurstellingen

Je zin niet krijgen, verliezen, niet uitgenodigd worden voor een feestje of een ander cadeau krijgen dan je had gehoopt. Stuk voor stuk situaties die bij kinderen teleurstelling en frustratie kunnen oproepen. Bij kinderen die het moeilijk vinden hiermee om te gaan, kan deze teleurstelling zich uiten in zeuren, huilen, schreeuwen of boosheid. Herkenbaar? Dan is het belangrijk dat jouw kind gaat leren teleurstelling te accepteren als iets dat bij het leven hoort. Dat zal je kind namelijk helpen om zich (later) makkelijker te herpakken als het even tegen zit of anders loopt dan verwacht.   TIP 1: LAAT DE TELEURSTELLING ER ZIJN De belangrijkste tip die we je kunnen geven is ‘laat de teleurstelling er zijn’ en geef je kind de ruimte om even te balen. Vaak zijn we als ouders geneigd om negatieve gevoelens bij onze kinderen zo snel mogelijk te willen oplossen. We willen niet dat ons kind zich vervelend voelt. En dus proberen we negatieve gebeurtenissen te relativeren of je kind te wijzen op positieve zaken. Denk aan het jochie dat teleurgesteld is omdat hij verloren heeft met voetbal en dan van zijn moeder te horen krijgen dat het niet om het winnen gaat, maar om het plezier. Of door zijn vader eraan herinnerd wordt dat hij wel een hele mooie goal had gemaakt.   TIP 2: GEEF ERKENNING Laat je kind zien dat je zijn negatieve gevoel begrijpt. Dat is iets anders dan je kind belonen voor het eventuele negatieve gedrag dat het vanuit deze teleurstelling laat zien! Het gaat erom de onderliggende emotie te benoemen en erkennen. “Je wilt heel graag televisiekijken. Je wilt dat zo graag dat je even niet kan bedenken wat je anders kunt doen en je bent boos dat het niet mag”. Je kind zal zich daardoor begrepen voelen en dat helpt je kind te leren om vervelende gevoelens te verdragen (ze mogen er immers zijn) en ze ook weer sneller los te laten (je kind hoeft geen tandje bij te zetten om zijn emotie te laten zien).   TIP 3: STEL VRAGEN Wanneer je kind teleurgesteld is over een gebeurtenis (dus niet omdat het z’n zin niet kreeg), is het goed om je kind vragen te stellen als “Waar baal je nu het meeste van?” en “Hoe had jij gehoopt of gedacht dat het zou gaan?”. Door echt het gesprek aan te gaan over de gebeurtenis en de beleving van je kind, laat je zien dat je je kind serieus neemt.   TIP 4: HELP JE KIND ZIJN EMOTIES TE BEGRIJPEN Door met je kind te praten over de gebeurtenis, zijn belevenis, maar ook zijn gevoel daarbij, kun je je kind helpen om zich bewust te worden van zijn emoties. Vraag je kind dus niet alleen naar zijn gedachten, maar ook naar het gevoel in zijn lijf. Misschien is het zelfs mogelijk om te kijken hoe dit nare gevoel zich opbouwde; wat voelde je als eerste? En hoe ging het verder? Op die manier kun je je kind helpen zijn emoties te gaan herkennen en begrijpen.   TIP 5: NORMALISEER Als je kind het moeilijk vindt om met teleurstellingen om te gaan, is het belangrijk dat het gaat leren dat teleurstellingen er eenmaal bij horen. Dat kun je doen door je kind dat te laten zien dat jij als ouder ook wel eens ergens van baalt. Laat zien of vertel je kind achteraf hoe je daar mee omgaat. Realiseer je dat jij een heel belangrijk rolmodel bent voor je kind in het leren omgaan met allerlei zaken. Het is dus goed om je als ouder bewust te zijn van hoe je zelf omgaat met zaken als tegenslag, teleurstelling en verlies? Want dat bepaalt ook wat je hierover meegeeft aan je kind!   TIP 6: ZOEK NAAR ‘BLIJ-MAKERS’ Kinderen die moeilijk met teleurstelling om kunnen gaan, vinden het vaak lastig om dit negatieve gevoel (en bijbehorend gedrag) los te laten. Ze blijven er een beetje in hangen en moeten dus leren hoe ze uit die negatieve spiraal kunnen stappen. Je kunt je kind helpen door – op een rustig moment – samen te bedenken van welke activiteiten het blij wordt. Het is nu eenmaal zo dat afleiding zoeken vaak goed werkt! Door bijvoorbeeld even muziek te gaan luisteren, tekenen of naar buiten te gaan, ben je de nare gebeurtenis zo weer vergeten!  

Risicovol spelen

Bij Allente weten we dat risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze krijgen er veerkracht van, zelfvertrouwen, inzicht in hun eigen kunnen, leren met vallen en opstaan, de motorische ontwikkeling wordt sterk gestimuleerd en ze leren omgaan met gevaar.   Ontdekken en experimenteren Kinderen beleven ook veel plezier aan dingen doen waarin ze net even extra worden uitgedaagd. Onze Allente pedagogen zeggen hierover het volgende: ´Ontdekken, experimenteren, zonder dat een ouder of medewerker constant de grens trekt of het gevaar voor wil zijn, dat is risicovol spelen. Dit zijn juist, dankzij dat risico, de momenten waarop je kind kan bouwen aan zelfvertrouwen, motorisch sterker wordt en meer ontdekt over zijn eigen kunnen.’   Waarom is risicovolspelen zo belangrijk?  Je kind is buiten aan het spelen en je ziet dat hij iets gaat ondernemen wat in jouw ogen gevaarlijk kan zijn: het pakken van een stok, klimmen in een boom of klimrek, te hard door de bocht op de step of de fiets, stoeien met een ander kind. Veel ouders zullen deze situaties herkennen en vaak is de eerste reactie om je kind te waarschuwen of te corrigeren. Hoe zou jij reageren in deze situaties? Wat is risicospelen nou eigenlijk en waarom vinden wij dit zo belangrijk? Risicovol spelen biedt veel leermogelijkheden en toch is het een moeilijk onderwerp. Ook voor ons bij de BSO’s en dagopvang. Niet alleen medewerkers onderling verschillen van mening over wat kan en niet kan, je hebt ook nog met de wensen van ouders te maken. Daarnaast, en eigenlijk nog belangrijker, speelt mee dat elk kind andere dingen aan kan. Het ene kind is motorisch sterk, de ander kan gevaar goed inschatten. De één is heel stoer en durft alles terwijl de ander wellicht wel een beetje uitgedaagd mag worden. Op de BSO lopen al deze verschillende kinderen door elkaar op de groep dus wat doe je wel, wat doe je niet, wanneer en hoe? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat elke situatie nieuw is en elk kind uniek. Voor de kinderen willen we namelijk niet dat we uit veiligheidsoverwegingen hun grote kansen voor ontwikkelen ontnemen. Wil je jouw kind ook risicovol laten spelen, maar weet je niet hoe? We hebben wat tips op een rijtje gezet: Kiezen voor risicovol spelen betekent ook dat je elk kind de ruimte geeft om misschien een bult, schram of kneuzing op te lopen. Laat je niet door angst leiden, maar kijk hoe het zou zijn als je voorbij die angst zou kijken. Kijk en luister naar je kind Luister naar je eigen gevoel Grenzen langzaam verleggen Maak duidelijke afspraken Moedig aan en houd afstand Waarschuw niet te snel Het is dus heus niet erg als je kind met wat bulten, schrammen of schaafwonden thuiskomt. Zolang het maar in veilige kaders gebeurt en waar jij en je kind zich goed bij voelen. En jij? Laat jij je kind risicovol spelen? Wil je meer weten en eventueel een test doen? Kijk dan op www.veiligheid.nl/risicovolspelen

Cookie instellingen