Hoe bereid ik mijzelf én mijn kind voor op het nieuwe schooljaar?

Door: Tim Emmerik - Pedagogisch beleidsmedewerker en coach bij Allente

Op het ene moment geniet je nog heerlijk van je welverdiende vakantie en zo moeten de kinderen alweer naar school. Om je goed voor te bereiden op de start van het nieuwe schooljaar hebben we enkele tips die jou en de kinderen kunnen helpen. 
 

Ritme en structuur

In de zomervakantie wordt er vaak een ander ritme gehanteerd dan in schoolweken. Zo gaan de kinderen vaak later naar bed en staan ook later weer op. Ook wordt er regelmatig op andere tijden gegeten. Dat is de vrijheid van de zomervakantie. Hun innerlijke klok gaat zich daar op instellen. Om te voorkomen dat kinderen erg moe en onrustig aan de eerste schooldag beginnen, is het slim om langzaam maar zeker het schoolse ritme weer te introduceren. Begin hier bijvoorbeeld mee als de vakantie nog twee weken duurt. Vind je dat niets? Begin er dan uiterlijk in de laatste week van de zomervakantie mee. Laat je kind(eren) langzaam maar zeker weer vroeger naar bed gaan, en vroeger weer opstaan en eet op tijden die je toepast tijdens schoolweken.
 

Kleding

Veel kinderen maken in de zomervakantie een groeispurt. Omdat ze hier meer tot rust en ontspanning komen zie je vaak gebeuren dat ze flink gaan groeien. Het is daarom verstandig om in de laatste twee weken van de zomervakantie broeken, truien en schoenen te controleren. Vergeet de gymkleding niet! 
 

Eten en drinken

Alle Allente scholen hebben een continurooster. Dat betekent dat je kind zijn lunch op school eet. Daarom is het handig om goede broodtrommels en drinkbekers in huis te hebben. Check even of deze nog geschikt zijn, waarbij het met name voor de drinkbekers belangrijk is dat ze niet lekken.
 

Fietsen

Breng jij je kind regelmatig met de fiets naar school of mag je kind zelf op de fiets naar school toe? Dan is het verstandig om op tijd de fiets te controleren zodat er nog tijd is om deze te (laten) maken. Samen de route naar school fietsen is ook aan te raden. Zo weten de kinderen precies wat ze te wachten staat als ze de eerste schooldag gaan fietsen. 
 

Overige tips

1) Heb je alle schoolspullen al in huis gehaald? Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind leuke schoolspulletjes shoppen. Zo heb je een leuke activiteit en ben jij én je kind goed voorbereid.
2) Je kunt met je kind in de vakantie nog naar de kapper. Dan heb je vaak nog iets meer tijd en begint je kind ook fris en verzorgd aan het nieuwe schooljaar.
3) Als je nog ergens ruimte over hebt in een kast zou je hier vast bewaardozen kunnen plaatsen om alle gemaakte tekeningen en knutsels in te bewaren.

Geniet nog even lekker van de zomervakantie, we kijken er naar uit alle kids weer te zien op 23 augustus!
Cookie instellingen