Eén van de belangrijkste taken die ouders hebben, is om kinderen te leren omgaan met hun zowel positieve als negatieve gevoelens, zoals opwinding, je ergens op verheugen, frustratie en teleurstelling. Elk kind wordt ook regelmatig geconfronteerd met situaties die spanning of stress opleveren, bijvoorbeeld bij een examen of belangrijke wedstrijd. Sommige kinderen maken in hun leven ingrijpende gebeurtenissen mee die hen diep raken zoals een echtscheiding of het overlijden van een geliefd persoon.
Eigen gevoelens goed kunnen hanteren, is belangrijk voor het welbevinden en succes in het verdere leven. Emotionele veerkracht beïnvloedt onze relaties met anderen, bepaalt hoe verdraagzaam en betrokken we zijn en hoe we verschillende situaties hanteren. Veerkracht kan het ontstaan van emotionele problemen voorkomen.
Als kinderen emotionele veerkracht ontwikkelen, hebben ze daar veel profijt van. Ze hebben meer kans dat ze:
Bij veerkrachtige kinderen is de kans kleiner dat ze gevoelens op een negatieve manier uiten of een uitlaatklep zoeken in ongewenst gedrag. Ze hebben minder de neiging om problemen te ontkennen of uit de weg te gaan. Ze rekenen er niet op dat anderen hun problemen wel zullen oplossen of met ze hebben.
Emotionele veerkracht of stabiliteit omvat zes belangrijke vaardigheden:
1. Gevoelens kunnen herkennen en accepteren
2. Eigen gevoelens op een goede manier kunnen uitdrukken
Kinderen moeten leren hoe je gevoelens kunt uiten en welke woorden, uitdrukkingen en gedrag daarvoor geschikt zijn. Ouders kunnen helpen door hun kind te leren op welke momenten ze gevoelens kunnen uiten, tegen wie, hoevaak en hoeveel. Kinderen moeten ook leren wat ongeschikte manieren zijn om je gevoel te uiten.
Hier volgen een aantal tips hoe ouders kinderen kunnen stimuleren om gevoelens op een goede manier te uiten.
3. Een positieve kijk op het leven hebben
Hoe kinderen zich voelen hangt samen met de hoe ze over zichzelf denken en praten en de ervaringen die ze opdoen in hun dagelijks leven.
4. Vaardigheden leren om met problemen om te gaan
5. Negatieve gevoelens kunnen hanteren
Help je kind om zelfstandig negatieve gevoelens te leren verwerken, zonder dat volwassenen daar steeds bij moeten helpen.
6. Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen
Wanneer kinderen overstuur zijn door een ingrijpende gebeurtenis, moeten ouders geruststellen en zorgen dat het gevoel van veiligheid weer wordt hersteld. Zorg dat je beschikbaar bent om je kind door een crisis heen te helpen.