Bij Allente weten we dat risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze krijgen er veerkracht van, zelfvertrouwen, inzicht in hun eigen kunnen, leren met vallen en opstaan, de motorische ontwikkeling wordt sterk gestimuleerd en ze leren omgaan met gevaar.
Ontdekken en experimenteren
Kinderen beleven ook veel plezier aan dingen doen waarin ze net even extra worden uitgedaagd. Onze Allente pedagogen zeggen hierover het volgende: ´Ontdekken, experimenteren, zonder dat een ouder of medewerker constant de grens trekt of het gevaar voor wil zijn, dat is risicovol spelen. Dit zijn juist, dankzij dat risico, de momenten waarop je kind kan bouwen aan zelfvertrouwen, motorisch sterker wordt en meer ontdekt over zijn eigen kunnen.’
Waarom is risicovolspelen zo belangrijk?
Je kind is buiten aan het spelen en je ziet dat hij iets gaat ondernemen wat in jouw ogen gevaarlijk kan zijn: het pakken van een stok, klimmen in een boom of klimrek, te hard door de bocht op de step of de fiets, stoeien met een ander kind. Veel ouders zullen deze situaties herkennen en vaak is de eerste reactie om je kind te waarschuwen of te corrigeren.
Hoe zou jij reageren in deze situaties? Wat is risicospelen nou eigenlijk en waarom vinden wij dit zo belangrijk?
Risicovol spelen biedt veel leermogelijkheden en toch is het een moeilijk onderwerp. Ook voor ons bij de BSO’s en dagopvang. Niet alleen medewerkers onderling verschillen van mening over wat kan en niet kan, je hebt ook nog met de wensen van ouders te maken. Daarnaast, en eigenlijk nog belangrijker, speelt mee dat elk kind andere dingen aan kan.
Het ene kind is motorisch sterk, de ander kan gevaar goed inschatten. De één is heel stoer en durft alles terwijl de ander wellicht wel een beetje uitgedaagd mag worden. Op de BSO lopen al deze verschillende kinderen door elkaar op de groep dus wat doe je wel, wat doe je niet, wanneer en hoe? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat elke situatie nieuw is en elk kind uniek. Voor de kinderen willen we namelijk niet dat we uit veiligheidsoverwegingen hun grote kansen voor ontwikkelen ontnemen.
Wil je jouw kind ook risicovol laten spelen, maar weet je niet hoe? We hebben wat tips op een rijtje gezet:
- Kiezen voor risicovol spelen betekent ook dat je elk kind de ruimte geeft om misschien een bult, schram of kneuzing op te lopen.
- Laat je niet door angst leiden, maar kijk hoe het zou zijn als je voorbij die angst zou kijken.
- Kijk en luister naar je kind
- Luister naar je eigen gevoel
- Grenzen langzaam verleggen
- Maak duidelijke afspraken
- Moedig aan en houd afstand
- Waarschuw niet te snel
Het is dus heus niet erg als je kind met wat bulten, schrammen of schaafwonden thuiskomt. Zolang het maar in veilige kaders gebeurt en waar jij en je kind zich goed bij voelen. En jij? Laat jij je kind risicovol spelen?
Wil je meer weten en eventueel een test doen?
Kijk dan op www.veiligheid.nl/risicovolspelen