Een kleine actie, een groot gebaar

Wow, het is echt zwaar’, zegt J'Lisa terwijl ze een pakketje kaarten optilt. De leerling van basisschool De Poolster staat op het punt kaarten te overhandigen aan Salih (36) en Sumeyra (36), een echtpaar dat u iets langer dan een half jaar in het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard woont.
 
“En dit zijn ze nog niet eens allemaal”, zegt Gemma Molenaar, medewerker educatie bij Amnesty International. Basisschoolleerlingen uit heel Nederland hebben kaartjes geschreven voor de bewoners van tien verschillende asielzoekerscentra om hen een hart onder de riem te steken. Kleine actie, een groot gebaar.
 
Molenaar heeft samen met een team vrijwilligers gastlessen verzorgd op basisscholen door het hele land over de rechten van vluchtelingen. ”We hebben met de leerlingen over oorlog gepraat en vragen ‘waarom en hoe komen de mensen hier?’ beantwoord”, vertelt Molenaar. “Vluchtelingen komen niet alleen uit Oekraïne maar bijvoorbeeld ook uit Syrië. Afghanistan en Eritrea”, zegt J’Lisa.
 
Bemoedigend
Voorzichtig ontdoet de uit Turkije gevluchte Salih het pakketje kaartje van de blauwe strik die eromheen zit. Samen met zijn vrouw Sumeyra neemt hij de kaarten in ontvangst namens de bewoners van de Van Noortwijklaan. Kleurrijke kaartjes met berichten als ‘Welkom in Nederland’ en ‘veel sterkte’ komen tevoorschijn.

In vloeiend Nederlands leest Salih één van de kaartjes voor. “Ik ben zelf een vluchteling geweest dus ik weet hoe je je voelt. Maar ik wil je graag één ding vertellen: het komt goed. Afzender Abdullah.” Salih laat het even bezinken. “Oh dat is zo lief’, zegt hij dan.
“Het is heel bemoedigend om dit te ontvangen. Mijn vrouw en ik gaan ze hier aan de bewoners uitdelen. Ik vind het zo lief om te weten dat mensen aan ons denken en om ons geven”, zegt Silah lichtelijk ontdaan.
Hij richt zich dan tot de kinderen: ‘Bedankt dat jullie er waren.’
De 11 jarige Martijn uit groep 8 glundert: “Het is mooi om op te komen voor mensen die zijn gevlucht.”

Artikel Noordhollands Dagblad 30 november 2022
Cookie instellingen