Leerlingen IKC zamelen geld in voor Kanzklas

Sinds de herfstvakantie van 2020 is de Kanzklas een vast onderdeel van het IKC in Oudkarspel. In een KanZ-klas krijgen leerlingen met een intensieve zorgvraag of beperking les. Dit zijn leerlingen die niet ‘gewoon’ naar school kunnen vanwege hun intensieve zorgvraag of beperking. 

Bibi, Kiki, Mandy, Amy, Hanah en Andries uit groep 8 van juf Susanne zijn vanaf dag één betrokken geweest bij hun schoolgenoten van de KanZ-klas. Bibi vertelt, terwijl ze Birgit in haar rolstoel een knuffel geeft en haar sussend geruststelt: “Wij vinden het gewoon heel leuk om met ze buiten te spelen en doen ons best om ze te helpen als dat nodig is. We doen ook dingen samen op school, zoals voorlezen en muziek. Dat is hartstikke gezellig.” Ook bij het buitenspelen zijn deze zes steevast te vinden bij hun bijzondere schoolgenoten. “We doen allerlei spelletjes met ze, en duwen de kinderen in een rolstoel het hele schoolplein over”, legt Kiki uit. “Anders zitten ze vooral veel naar de spelende kinderen te kijken.”

Deze toppers zijn letterlijk ‘buddy’s’ van de KanZ-klas leerlingen. Daardoor zien ze ook wat beter kan of wat leuk zou zijn. Zo ontstond het idee van een speciaal speeltoestel, dat óók geschikt is voor kinderen in een rolstoel. Andries vertelt: “Het begon als een grapje, wat als... een soort achtbaan voor rolstoelen of een mega schommel. Maar toen we er meer over praatten kregen we echt goede ideeën.” Met als beste idee om een rolstoelvriendelijk circuit aan te leggen op het schoolplein waarbij de leerlingen van de Kanz-klas ook in staat zijn om écht buiten te spelen. Hannah: We hebben ons idee verteld aan juf Susanne, en later ook aan juf Ariane, de baas van de school. En iedereen was enthousiast!”

Uitgewerkt plan
Het zestal heeft een uitgewerkt plan gemaakt waarbij de leerlingen van de Kanzklas buiten op het schoolplein hun eigen buitenspeelplek hebben, waar zij verschillende activiteiten kunnen doen. Een rolstoelschommel, een speciale zandtafel in plaats van een zandbak en verschillende objecten waar de tastzin wordt geprikkeld, waar muziek kan worden gemaakt en mogelijkheden om alleen of met elkaar speloefeningen te doen. En dat kan allemaal samen met de andere kinderen van de school. Ze hebben ook al nagedacht over waar het parcours op het schoolplein moet komen. “We hebben gekozen voor een deel van het achterste kleuterspeelplein om dat hier de kans op vandalisme het kleinst is. En we willen niet dat alles stuk gaat”, legt Mandy uit. 

Acties en activiteiten
“Het kost alleen wel heel veel geld”, zegt Andries. “Je moet dan wel denken aan een bedrag van rond de 20.000 euro. Maar we hebben al 174 euro opgehaald hoor, met lege flessen”, zegt hij hoopvol. De rest van het geld gaan ze de komende tijd bij elkaar proberen te sparen.  Het zestal heeft een hele lijst met acties en activiteiten opgesteld. “We hebben allerlei bedrijven een brief geschreven met ons idee. Het is nu afwachten wat voor reacties we terugkrijgen”, legt Andries uit. Ook komen er acties zoals de verkoop van cupcakes, een sponsorloop en een carwashdag. Deze carwash vindt zaterdag 12 februari van 9.00 tot 12.00 uur plaats op het grote plein van het IKC Oudkarspel. Laat uw auto wassen voor het goede doel! Verder is er contact gelegd met de gemeente Langedijk en zijn er aanvragen voor ondersteuning gedaan bij onder andere Lief Langedijk, Stichting Het Gehandicapte Kind en de provincie Noord-Holland. 

Juf Susanne vult aan: “Ik heb een goed gesprek gehad met de Regiobank, die het VoordeBuurt Fonds organiseert. Daarvoor wordt een donateurspagina aangemaakt waar mensen online geld kunnen doneren. Het zou super zijn als dat doorgaat!” Sowieso is ze megatrots op deze toppers. “Hun enthousiasme kent geen grenzen. En dat allemaal niet voor zichzelf hè, maar puur voor een ander. Dat is toch geweldig.” Als de leerlingen van de Kanz-klas worden opgehaald voor de foto, worden ze door hun buddy’s meteen geholpen, op schoot getrokken en er worden dikke knuffels uitgedeeld. Het is letterlijk een prachtig plaatje.   

Dit zestal krijgt alle mogelijke steun van het IKC. Daar waar nodig wordt geholpen met wat er ook maar nodig is om acties op te starten en contacten te leggen met verschillende stichtingen en individuele personen. Aan u doen ze een oproep om geld te doneren of om mee te denken. Via Susanne Beukers, [email protected] kunt u ideeën aanbrengen, hulp aanbieden of vormen van samenwerking aanbieden.

Artikel Rodi Dijk en Waard 

Intervieuw met Radio NH
Cookie instellingen