Op IKC De Poolster worden talenten gevierd!

Woensdag 16 maart is de Nationale Daltondag. Daltononderwijs is een onderwijssoort waarbij de nadruk ligt op keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen en de ontwikkeling van zelfstandigheid. In Dijk en Waard zijn meerdere scholen die Daltononderwijs verzorgen. De redactie nam een kijkje bij IKC De Poolster aan de Plutolaan in Heerhugowaard.

Bij De Poolster ligt de nadruk op ‘leren leren’ en niet zozeer op ‘lesstof leren’. “Wij werken aan de hand van vijf kernwaarden die we pijlers noemen: zelfstandig werken en verwerken, samenwerking, reflectie, effectiviteit en vrijheid in gebondenheid”, vertelt Diane Radsma, die les geeft aan groep 7/8. “Leerlingen leren zelf hun werk inplannen in een taakbrief en mogen inschatten hoe lang ze over een taak doen. Kunnen ze het al alleen of hebben ze instructies nodig? Toetsen mogen ze maken als ze denken dat ze er klaar voor zijn. Soms blijkt dan dat ze er toch nog niet helemaal klaar voor waren, dat is een leermoment. Fouten maken mag.”

Nooit te oud om te leren
Voor leerkrachten is het snel schakelen, omdat ze voor de ene leerling meer een coach zijn en voor de ander meer een leider. Maar dat houdt het ook spannend en dynamisch, meent Diane. “Ook als leraar ben je nooit uitgeleerd. Wij leren met en van de leerlingen en elkaar. Belangrijk is dat je je soms ook kwetsbaar moet durven opstellen, zodat de kinderen zien dat ook volwassenen nog wel eens fouten maken. Als je geen fouten maakt, kun je ook niet leren.”

Talenten uitdragen
Op IKC De Poolster worden talenten gevierd, zodat leerlingen die van school afkomen weten waar ze sterk in zijn, dat uitdragen en er trots op zijn. De Nationale Daltondag wordt dan ook gevierd met een talentendag. Diane: “Kinderen zijn zoveel meer dan taal, rekenen en spelling. Iedereen heeft een talent, maar nog niet iedereen heeft zijn talent al ontdekt. Op onze school werken we elke vrijdagmiddag aan onze talenten en daarbij beperken we ons niet tot ons eigen klaslokaal. Voor de talentendag hebben we ouders benaderd om hun talent te delen met de kinderen. Zo fijn dat zij er ook weer bij betrokken kunnen worden! Misschien kunnen ze wel heel goed koken, bakken, gitaar spelen, voetballen, timmeren of schilderen. Dat mogen ze laten zien! Leerlingen uit de bovenbouw zijn zo enthousiast dat ze zelf ook graag zelf een workshop willen geven aan de kleuters. Het is belangrijk dat ze dat plezier houden, ook als ze straks op het voortgezet onderwijs zitten. Bezig zijn met je passie en je talent zorgt namelijk voor fijne stofjes in je brein!”

Tijdens de talentenmiddag op school kwamen verschillende talenten voorbij, zoals acteren (dat werd gegeven door een leerling!), cupcakes versieren, een kookcursus waarbij de heerlijkste wraps en nacho’s werden gemaakt, een voetbalclinic, spijkerfiguren timmeren, perspectieftekenen, verven met scheerschuim en ecoline en nog veel meer. 
Ook ‘s middags op de BSO werd druk verder gewerkt aan de talenten van de kinderen. Het was een leerzame middag waar de kinderen met veel plezier aan hebben mee gedaan. Daarnaast was het fijn om de ouders weer in de school te mogen verwelkomen. Al met al kan men terugkijken op een geslaagde talentenmiddag.

Dalton IKC als doel
Diane hoopt dat IKC De Poolster de samenwerking met andere Daltonscholen, die voor corona was opgepakt, weer verder kan uitbouwen. “Volgend jaar hopen we de talentendag samen met De Phoenix in Broek op Langedijk - net als De Poolster onderdeel van Allente - te kunnen organiseren. Ook streven we naar een vorm van uitwisseling met het Dalton College in Alkmaar. Een ander belangrijk doel is om een Dalton IKC te worden, zodat we ook binnen de kinderopvang, peuterspeelzaal en bso volgens de Dalton-kernwaarden werken. We hopen dat in 2024 te kunnen bereiken.”

Meer weten? Kijk op www.ikcdepoolster.nl.

Artikel Rodi 9 maart 2022
Artikel Rodi 17 maart 2022
Cookie instellingen