'Wij willen kinderen leren dat bewegen écht leuk is'

Bewegen saai? Het is juist superleuk! Sterker nog: hoe eerder je ermee begint, hoe meer profijt je er later van zult hebben. Gymleraren Marieke Slot (De Wijde Veert) en Dorien Bak (IKC Waterrrijk) zijn initiatiefnemers van Gymfeest Langedijk, wat op 27 oktober van start gaat. Dreumesen, peuters en kleuters zijn elke woensdagochtend van harte welkom om lekker te spelen, klimmen en klauteren, sámen met mama en papa.

Marieke en Dorien zijn allebei gymleerkracht; Marieke op basisschool De Wijde Veert in Noord-Scharwoude en Dorien op IKC Waterrijk in Noord-Scharwoude en op De Phoenix in Broek op Langedijk. Marieke vertelt: “Dorien en ik leerden elkaar kennen toen ik haar voetbaltrainster was. Zij studeerde later ook ALO, om net als ik vakleerkracht gym te worden. Ik wilde altijd al graag voor mezelf beginnen. Samen kwamen we op het idee voor Gymfeest Langedijk. Kinderen van 1,5 tot 4 jaar zijn elke woensdagochtend van harte welkom voor een leuke les. We beginnen gezamenlijk met een liedje, dansje of spelletje. Daarna gaan de kinderen klimmen en klauteren op de toestellen. De ouders begeleiden hierbij hun kind. We sluiten de les af in de kring en geven elkaar een high-five!”

Meer zelfvertrouwen
Marieke en Dorien vertellen dat het een feestje is om een-op-een met je kind te gymmen en bewegen. Daaruit is ook de naam ‘Gymfeest’ ontstaan. “Het is belangrijk dat peuters en dreumesen van kleins af aan leren om met plezier te bewegen en weten dat vallen niet eng is. Tijdens een les staan er genoeg attributen klaar in de zaal, zodat de kids vrijuit en op hun eigen niveau kunnen bewegen. Ze lopen samen met mama of papa aan de hand. Het is ook een sociale training. Zo leren de kinderen met elkaar te delen, krijgen ze meer zelfvertrouwen én wordt de motoriek spelenderwijs getraind. We gaan lekker enthousiast en positief aan de slag. Een les is niet alleen goed voor het kind, maar ook voor de ouders. Zij kunnen tijdens de les met elkaar levelen. Bijvoorbeeld: ‘Doet jouw kind dat ook? Hoe ga je daarmee om?’

Diploma
Dorien: “Wat het bewegen met peuters en dreumesen zo leuk maakt, is de bewonderende blik die ze hebben als ze de zaal binnenkomen. Je kan ze nog lekker kneden.” De enthousiaste leerkrachten willen elke les een thema geven. Marieke: “Bijvoorbeeld ‘circus’, ‘vakantie’ of ‘dieren’, zodat ze er ook wat van leren. Bijvoorbeeld: welke dieren zijn er, en wat voor geluiden maken zij?” Aan het eind van een lesblok van acht weken ontvangen de leerlingen een diploma met hun naam erop. “Elk blok heeft andere lessen, want afwisseling is belangrijk.” Gymfeest Langedijk heeft subsidie gekregen van Sportakkoord. “Zij waren heel enthousiast over ons idee. We hebben geld gekregen voor promotie, zaalhuur en materialen. Heel fijn, want daardoor kunnen we een mooie start maken.”

Kijk voor meer informatie op www.gymfeestlangedijk.nl

Artikel Langedijker Nieuwsblad 
Cookie instellingen